A művészeti iskola épülete öt hónap alatt teljesen megújult, méltó körülményeket teremtve a zenei oktatáshoz. Hétfőtől folytatódik az oktatás.

Számos kiváló zenészt és zenepedagógust adott már a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a városnak és az országnak egyaránt. A hosszú évek alatt azonban elhasználódott az épület, folyamatosan romlott az állapota, hiszen több évtizede nem végeztek rajta jelentős felújítást. A szomszédos ház bontásánál statikai problémák is jelentkeztek, elavult fűtésrendszere és nyílászárói pedig messze nem feleltek meg a 21. század követelményeinek.

141003_Muveszeti_iskola_atadas-1024x666

Zalai Mihály alpolgármester, Kőszegi Németh József iskolaigazgató és Dr. Nagy Ágnes, a megyei munkaügyi központ igazgatója vágta át a szalagot (Fotó: Rajki Judit)

Ahogy az alpolgármester fogalmazott: megérett egy olyan felújításra, ami nem tűrt további halasztást.
– A város hosszútávú tervei között szerepel a művészeti iskola végleges és méltó helyre költöztetése, hiszen most több telephelyen folyik az oktatás. Mindez viszont még biztos beletelik néhány évbe. Addig is olyan körülményeket kell teremteni, ami méltó az itt folyó munkához – mondta Zalai Mihály alpolgármester.

Az ünnepélyes átadót október 3-án tartották a Vörösmarty utcai épületben. Az intézmény igazgatója szerint most állt helyre a rend és valóban méltó körülmények közé várják a a növendékeket.
– Ahogy a kollégákra nézek, örömet látok az arcukon, hogy végre több évtized után otthonos, felújított környezetben dolgozhatnak. A gyerekeknek és a szülőknek is megnyugvást jelent, hogy ilyen iskola várja őket délutánonként – vallja Kőszegi Németh József.

Stílusosan zeneszóval avatták fel a megújult épületet (Fotó: Rajki Judit)

Stílusosan zeneszóval avatták fel a megújult épületet (Fotó: Rajki Judit)

Az elmúlt öt hónap során, május elsejétől szeptember 30-ig a Vörösmarty utcai és az Ady utcai épület is megújult. Belügyminisztériumi pályázat során 17 millió forintot nyert a város a rekonstrukcióra, ehhez 11 millió forintos önrészt tett hozzá az önkormányzat, így összesen 28 millió forintos beruházás jött létre.

Az épületek felújítási munkálatait 31 közmunkás végezte a Start munkaprogram keretében, a Városüzemeltetési Zrt. szakembereinek irányításával.

A Vörösmarty utcai épületen fűtéskorszerűsítést, nyílászáró cserét, tetőszerkezet erősítést, festést, burkolati javítást és homlokzati felújítást végeztek, míg az Ady utcai épület külső rekonstrukción, utcafronti nyílászárócserén, belső festésen és javításokon, valamint bádogozási munkálatokon esett át, továbbá parkosították az udvarát. A korongozó műhely is új ablakokat kapott, a dobosoknak pedig termet nyitottak össze.

Forrás: OrosCafé